Diyetin düzenlenmesi ve sorumlu besinden kaçınma
Hasta ve ailenin eğitimi
Kazara alımın engellenmesi
Oluşan hastalıkların tedavisi
Acil durumların tedavisi
Oluşan yan etkilerin tedavisi
Beslenmenin izlenmesi
Büyüme gelişmenin izlenmesi
Psikolojik sorunların izlenmesi (uyum sorunu, koru ve depresyon gibi)
Besin alerjisindeki temel beslenme kuralı, alerji belirlenen besinin ve o besin maddelerini içeren gıdaların diyetten çıkarılmasıdır. Birçok hastada birden fazla besine karşı alerji vardır, bu da büyüme ve gelişme için gerekli birçok besin maddesinin alımına engel olacaktır. Süt ve yumurta alerjileri en çok görülen besin alerji nedenleridir ve düşünüldüğünde neredeyse bütün gıdaların içinde bulunabilmektedir. Bu da hem annelerin hem de hastaların hayatlarını ciddi oranda zorlaştırmadır. Önemli olan hastalığa neden olan alerjenleri diyetten uzaklaştırırken büyümenin ve gelişmenin de etkilenmemesini sağlamaktadır. Sütün diyetten çıkarılması önemli bir kalsiyum kaynağının diyetten çıkarılması demektir. Kalsiyum büyüme gelişme için mutlaka diyette olması gereken bir mineraldir. Küçük bebeklerde özel hazırlanmış mamalarla bu sağlanabilirken, daha büyük çocuklarda tadı hoş olmayan bu mamaların kullanımı oldukça zordur. Süt alerjisi için kullanılan bu özel ve oldukça pahalı mamaların tüm giderleri uygun sağlık raporları ile devlet tarafından karşılanmaktadır.
Anne sütü alan bebeklerin anneleri de aynı diyete uymaları gerekir. Annelerin de mutlaka alamadıkları kalsiyum ihtiyaçlarını ilaçla veya yoğun kalsiyum içeren besinleri fazladan yiyerek karşılaması gerekir.
Şüpheli besin tüketildikten sonraki 2 saat içinde eğer aşağıdaki bulgulardan herhangi ikisi gelişmiş ise bu acil bir durumdur ve size hekiminiz tarafından daha önce reçete edilen PENEPİN adlı adrenalin enjektörünü kullanmanız gerekmektedir.
Bunlar:
1- Vücudunda kızarıklık, ciltte şişlik kabartı
2- Zor nefes alma, hırıltılı solunma ve sık soluma
3- Bayılma, kalbinin hızlı atması veya yavaş atması, tansiyon düşüklüğü
4- Şiddetli karın ağrısı, art arda kusma veya şiddetli ishal
Çocukta büyüme yeterli enerji ve protein alındığını gösteren hassas bir ölçüdür. Besin öğelerinin yetersiz alınması büyümenin yansıra çocuklarda akıl ve zekâ gelişimini, kemik olgunlaşmasını geciktirebilir ve enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakabilir. Besin alerjisi olan çocukların büyümeleri yakından izlenmelidir. Her poliklinik kontrollerinde boy, kilo ölçümleri dikkatli yapılmalı ve büyüme çizelgeleri üzerinde ne durumda oldukları işaretlenmelidir. Büyümede duraklama veya gerileme olanlar tespit edilmeli ve diyetisyenlerden destek alınarak beslenmeleri tekrar gözden geçirilmelidir.
Alerjisi belirlenen besin dışındaki tüm gıdalara başlangıç zamanı zamanı normal çocuklarınki gibidir. Öncelikle daha az alerjik olduğu bilenen kabak, havuç gibi sebzelerin elma ve armut gibi meyvelerin tercih edilmesi uygundur
Diyet yapan hastalar yılda bir kez tecrübeli uzman gözleminde alerjisi olduğu besinlerle tekrar deneme yapılmalı ve besine karşı duyarlığının devam edip etmediği kontrol edilmelidir. Ancak kaza ile besinle karşılaşmış ve bir reaksiyon gelişmiş ise besin deneme testleri 6 ay ile 1 yıl geciktirilmelidir. Herhangi bir sorunu olmayan hastalarda ise besin denemesi daha erken aralıklarla da yapılabilir. Testler acil durumlarda müdahale için uygun tüm ekipmanın hazır olduğu hastane koşullarında yapılabilir. Süt alerjisi olan hastada test, ağza önce bir damla süt damlatılarak teste başlanır ve 20 dakika aralarla alınan miktar iki kat artırılarak yaklaşık 200 ml toplam alacak şekilde tamamlanır.
Besin alerjisi özellikle okul hayatının başlaması ile birlikte hem ebeveyn için hem de çocuk için giderek artan bir korku ve endişe kaynağı olmaktadır. Birçok öğretmen sorumluluk almaktan kaçınmakta ve çocuklar giderek kendilerini savunmasız ve çaresiz görerek toplumdan soyutlamaya başlamaktadır.
Okul çağında besin alerjisi olan insülin kullanan şeker hastası çocukların yaşam kaliteleri karşılaştırıldığında besin alerjisi olan çocukların yaşam kalitelerinin daha çok bozulduğu ve ölüm korkusu ile anksiyete bozukluklarının daha çok görüldüğü tespit edilmiştir